LIVRARE 2-3 zile - GARANTIE 2 ANI
0377 101 542

Ce este rezistența la rulare a unei anvelope

24/04/2023
de catre Dumitru Liviu

Rezistența la rulare a anvelopelor este influențată de mai mulți factori și afectează performanța unui vehicul.

Anvelopele sunt una dintre cele mai dinamice și interactive componente ale vehiculului dumneavoastră. În timpul deplasării, acestea intră în contact cu drumul și se flexează în funcție de condițiile de suprafață, în special pentru anvelope de iarnă.

Această interacțiune a benzii de rulare a anvelopei cu șoseaua este esențială pentru aderența necesară, dar toate acestea necesită o cantitate semnificativă de energie. Vom discuta despre rezistența la rulare a anvelopelor în paragrafele următoare.

Ce este rezistența la rulare a anvelopelor?

Ori de câte ori apăsați accelerația, transferați energie sub formă de combustibil sau electricitate, în funcție de vehicul, prin motor și alte componente. Acest transfer de energie întoarce anvelopa și este creat suficient elan pentru a deplasa vehiculul înainte.

Cu toate acestea, pentru a obține acest impuls, vehiculul ar trebui să treacă peste mai mulți factori, inclusiv rezistența la rulare a anvelopei, care îl face imun la mișcarea înainte.

Rezistența la rulare a anvelopelor reprezintă efortul sau cantitatea de energie pe care vehiculul trebuie să o transmită anvelopelor pentru a menține mișcarea la o viteză constantă.

Principalul contributor la acest proces este aderența, care este în esență pierderea de energie. De ce contează rezistența la rulare a anvelopelor și ce afectează rezistența la rulare?

Ce afectează rezistența la rulare?

Apăsarea accelerației mașinii transferă energia prin diferitele sisteme din vehiculul dumneavoastră. Această energie creează un impuls suficient pentru a pune anvelopele în mișcare și mută vehiculul din poziția sa staționară inițială.

Anumite fenomene fizice fac un vehicul rezistent la mișcare, mai ales pentru anvelope off road. De exemplu, rezistența aerului (aerodinamica), greutatea vehiculului, presiunea în anvelope, construcția benzii de rulare și frecarea suprafeței drumului sunt unele dintre forțele fizice care influențează rezistența la rulare a anvelopelor.

Pe măsură ce anvelopele rulează prin amprenta sa, trebuie să treacă peste pierderea de energie, care trebuie compensată de motor, prin combustibil. Acesta este motivul pentru care rezistența la rulare afectează performanța unui vehicul, inclusiv kilometrajul și emisiile de CO2.

Designul și mecanismul anvelopelor cu rezistență scăzută la rulare

Deși este imposibil să preveniți rezistența la rulare, aceasta poate fi redusă la minimum prin diferite metode. Tot mai mulți producători folosesc o tehnologie specifică pentru a proiecta astfel de anvelope, pentru a oferi anvelope mai performante și mai ecologice pentru vehiculele de pe piața de nișă, fără a compromite performanța.

Anvelopele cu rezistență scăzută la rulare:

  • Nu există blocuri individuale de rulare, ci mai degrabă blocurile sunt interconectate
  • Compușii de cauciuc special formulați sunt utilizați pentru a obține o eficiență energetică mai bună
  • Pereții laterali rigidizați reduc deformarea, ceea ce, la rândul său, reduce cerințele energetice
  • Scăderea greutății în zona care afectează manevrarea și eficiența vehiculului poate produce un impact mai mare decât reducerea greutății în alte zone

Beneficiile rezistenței scăzute la rulare

După cum este clar din motivele enumerate mai sus, rezistența la rulare afectează performanța unui vehicul. Puteți studia ofertele noastre pentru anvelope de vară. Rezistența mare la rulare va necesita mai multă energie, care este compensată de combustibil suplimentar. Dar, pe de altă parte, rezistența scăzută la rulare are mai multe avantaje, motiv pentru care aceste tipuri de anvelope fac parte din majoritatea vehiculelor de pasageri.

Rezistență scăzută la rulare:

  • Reduce consumul de combustibil
  • Reduce consumul de lichid de operare
  • Reduce emisiile de CO2
  • Reduce costul de funcționare al vehiculului

Pe scurt, rezistența la rulare a anvelopelor afectează performanța vehiculului dumneavoastră. Este bine să știți înainte de a cumpăra anvelope noi, deoarece acest lucru poate afecta economia de combustibil a vehiculului dumneavoastră.

Compania noastră vă oferă o gamă largă de anvelope. Mai jos puteți studia ofertele noastre.